Setul de analize medicale pe care trebuie să le facem anual. Investigații pentru 0-18 ani, 18-39 de ani, 40-49 de ani și peste 60 de ani

Setul de analize medicale pe care ar trebui să le facem anual pentru a ne asigura că suntem bine, sănătoși. Din nefericire, starea generală de sănătate a ajuns să fie, în zilele noastre, pe un plan îndepărtat ca prioritate. Nu sunt puțini cei care ajung să apeleze la medic abia după ce au simptome de boală, dureri și tot felul de neplăceri.

Iată care sunt analizele medicale uzuale, ce pot depista la timp boli grave
Trebuie să știi că analizele medicale anuale sunt gratuite. Pentru a beneficia de setul de analize gratuite trebuie să mergi la medicul de familie care îți va elibera un bilet de trimitere. Cu acesta mergi la clinica unde se recoltează probe pentru analize și unde ți se va spune în cât timp vin rezultatele.

Este important de precizat că investigațiile medicale anuale se fac în funcție de vârstă. Între 0 – 18 ani se fac următoarele analize: Hemograma, Sumarul de urină, Urocultura, Radiografia pulmonară, Consult O.R.L, Examen coproparazitologic, Exudat faringian și nazal, Ionogramă, Sideremie etc.

Între 18 – 39 de ani sunt indicate următoarele investigații: Hemoleucogramă, glicemie, VSH, profil al grăsimilor (trigliceride, colesterol), transaminaze, uree, creatinină, sideremie, calciu, magneziu, sumar de urină. Se fac teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, ecografie abdominală, măsurarea tensiunii arteriale, EKG, examen stomatologic, dermatologic și oftalmologic, testarea auzului.

Femeilor le sunt recomandate și: efectuarea controlului ginecologic, analiza secrețiilor vaginale, testare Babeș-Papanicolau, ecografia de sân, sonoelastografia.

Cei cu vârste cuprinse între 40-49 de ani trebuie să facă următoarele analize: Hemoleucogramă, glicemie, VSH, profil al grăsimilor (trigliceride, colesterol), transaminaze, uree, creatinină, sideremie, calciu, magneziu, sumar de urină, TSH și FT4, proteina C reactivă.

De asemenea, această categorie de vârstă este vizată de ecografie abdominală și colonoscopie,
examen stomatologic, dermatologic și oftalmologic și consultație oftalmologică.

Foarte importantă este măsurarea tensiunii arteriale și electrocardiograma EKG. Femeilor le sunt indicate și: efectuarea controlului ginecologic, analiza secrețiilor vaginale, testare Babeș-Papanicolau, mamografia.

Bărbaților le este recomandat efectuarea PSA (antigenul specific prostatei). Fumătorii trebuie să efectueze anual o spirometrie și o radiografie pulmonară.

Analize medicale pentru cei de peste 50 de ani
Hemoleucogramă, glicemie, VSH, transaminaze, uree, creatinină, sideremie, calciu, magneziu, sumar de urină, proteina C reactivă.

Colonoscopia este o investigație recomandată o dată la 10 ani. Cei care au antecedente în familie cu cancer colorectal trebuie să efectueze o colonoscopie o dată la 5 ani.

Se fac, de asemenea teste oftalmologice, mamografia și măsurarea densității osoase. Atat la femei cat si la barbati- profil hormonal sexual- estrogen, progesteron, DHEA, testosteron, hemograma completă (CBC), panoul de lipide (colesterol, trigliceride).

Totodată sunt indicate testele legate de funcția tiroidiană – TSH , T3 și FT4, teste legate de nivelul de vitamina B12. Hemoglobină glicată (Hemoglobina A1C) si nivelul insulinei

Peste 60 de ani

Hemoleucogramă, glicemie, VSH, transaminaze, uree, creatinină, fier, calciu, magneziu, potasiu, proteina C reactivă, sumar de urină, urocultura. Colonoscopia o dată la 5 ani.

Teste oftalmologice (pentru depistarea degenerescenței maculare sau a glaucomului), mamografia și măsurarea densității osoase, hemoleucograma completă (CBC), panoul de lipide (colesterol).

Se fac teste legate de funcția tiroidiană, de nivelul de vitamina B12 si vitamina D, Hemoglobină glicată (Hemoglobina A1C) si nivelul insulinei.