BREAKING NEWS! Alertă la Guvern şi în toată România – Rusia ne-a tăiat gazul de azi!

În rețeaua românească intră azi o cantitate infimă de gaze din import, situație care este o premieră a ultimelor luni, în condițiile în care livrările de gaze rusești pe ruta sudică, inclusiv spre și prin România, nu au înregistrat sincope. Până azi.

Datele operatorului rețelei naționale de transport a gazelor Transgaz arătau în această dimineață, pentru azi, o reducere masivă a importurilor de gaze, care au scăzut aproape de zero.

Astfel, prin singurul punct fizic prin care intră gaze în România, cel de la Kardam-Negru Vodă, azi intră în România gaze din rețeaua bulgară într-un volum de doar 4,8 milioane de metri cubi. Însă, din rețeaua noastră ies în rețeaua ungară, pe la Arad-Csanadpalota, 4,5 milioane de metri cubi de gaze. Așadar, importurile fizice de gaze ale României sunt azi de doar 300.000 de metri cubi, o cantitate infimă în raport cu cea obișnuită.

În condițiile în care transportul de gaze rusești spre Europa prin nordul continentului, prin conducta Nord Stream, este perturbat de câteva luni, ruta sudică, prin gazoductul Turk Stream, prin care gazele rusești sunt transportate în Europa prin Turcia, Bulgaria și mai apoi România și Serbia a funcționat până acum, fără probleme

În România intrau în mod uzual undeva la 8-9 milioane de metri cubi de gaze pe zi, din care ieșeau spre rețeaua ungară 4,5-4,6 milioane de metri cubi, așadar rămâneau în țară 4-4,5 milioane de metri cubi de gaze de import, aproape exclusiv rusești, pentru piața noastră. Azi, fluxurile de gaze prin rețeaua românească spre Ungaria – cu care Gazprom are contracte ferme – sunt la același volum, dar cele destinate pieței românești au scăzut la doar 300.000 de metri cubi, practic aproape spre zero.

Explicațiile pentru reducerea bruscă a fluxului de gaze rusești pot fi mai multe, de la o posibilă indisponibilitate tehnică a rețelei bulgare, prin care să nu se mai poată tranzita temporar toată cantitatea, până la, situația cea mai neplăcută pentru România, oprirea furnizării comerciale a gazelor rusești pentru consumatorii români de către firma/firmele care aduc gazele rusești pe piața noastră.

În momentul de față situația nu este dramatică pentru România, pentru că avem un consum redus, mult sub producție, și se înmagazinează gaze pentru sezonul rece. Dacă însă problema persistă și nu vom mai avea acces la gaze rusești de import (sau import din alte surse), situația se va complica din două motive. Primul este reducerea volumului de gaze înmagazinate.Al doilea: chiar și în situația în care depozitele se umplu, iarna România tot are nevoie de import curent de gaze, mai ales în condițiile unor temperaturi scăzute, și dacă importul este oprit, se poate ajunge la o raționalizare a consumului. scrie femina.ro