Cresc salariile bugetarilor de la 1 septembrie 2022. Categoriile de angajați care beneficiază de majorarea lefurilor

Cresc salariile bugetarilor de la 1 septembrie 2022. Veste minunată pentru bugetari: salariile cresc cu 25% din diferență până la grila din 2022. Ce a declarat ministrul Muncii și care este varianta nouă a proiectului de lege.

Ministerul Muncii a publicat miercuri, 17 august 2022, proiectul nou de Ordonanță de Urgență privind salariile bugetarilor din fonduri publice. Mai exact, noul proiect vizează bugetarilor care nu obțin salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii salarizării.

Decizia este motivată de prezența crizei generate de COVID-19, care a determinat luarea unor măsuri sanitare și economice în România.

Aceste măsuri au generat dezechilibru la nivelul indicatorilor macroeconomici, iar lipsa unor decizii concrete ar „vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”.

Așadar, bugetarii vor primi un sfert din diferența între suma prevăzută în grila din 2022 și salariile de plată, în timp ce variantă inițială a OUG anunța creșteri salariale cu până la 50%.

În noua variantă a proiectului, erau prevăzute și o serie de sporuri suplimentare pentru angajații din Ministere și pentru persoanele care lucrau cu fonduri europene, însă măsura s-a anulat în momentul în care cei care nu beneficiau de aceste sporuri s-au arătat nemulțumiți.

Conform HotNews, „la Articolul I din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative(…), cu modificările ulterioare, se introduc următoarele prevederi:

acordarea, prin excepţie de la prevederile alin.(1), începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021

acordarea, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iulie 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022″