Tradiții și obiceiuri care se respectă de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, sau Sfânta Maria Mică. Ziua de 8 septembrie are o importanță deosebită pentru credincioșii ortodocși care sărbătoresc unul dintre cele mai mari praznice împărătești de peste an. De sărbătoarea Sântămăria Mică se leagă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții străvechi care se respectă și în zilele noastre.
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică
Cea mai importantă tradiție care se respectă și în zilele noastre de Sfânta Maria Mică este dedicată femeilor care își doresc să devină mame. Cele care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor și se spune că vor primi pruncul dorit. De asemenea, pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, în această zi de mare sărbătoare, femeile însărcinate se roagă pentru o naștere ușoară și un copil sănătos.
Pe 8 septembrie femeile trebuie să împartă struguri și prune, pentru ca morții să primească din roadele toamnei. De asemenea se mai spune și că în fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria.
Pentru femei este interzis să spele, să calce rufe și să coase, iar bărbații nu au voie să facă treabă în gospodărie.
La sate, pe 8 septembrie nu se aprinde focul pentru că se consideră că aduce ghinion și boală. Pe de altă parte se spune că este bine să fie aprinsă în casă o lumânare la icoana Maicii Domnului, pentru protecție.
În tradiția populară se spune că începând de pe 8 septembrie nu se mai poartă pălărie pentru că se strică vreme, de unde și expresie „O trecut Sântămăria leapădă și pălăria”.
Cine își sărbătorește ziua pe 8 septembrie
Milioane de români își sărbătoresc onomastica pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică. Popular această sărbătoare marchează granița dintre sfârșitul verii și începutul toamnei. În fiecare an, de Sfânta Marie Mică își serbează onomastica aproximativ 2,2 milioane de români, dintre care 1,8 milioane sunt femei.
Dintre sărbătoritele zilei aproximativ 1.400.000 se numesc Maria, aproape 270.000 poartă numele de Mariana, și în jur de 51.000 Marinela.
Numele de Maria vine din ebraica si înseamnă: cea iubita, cea îndrăgită. Își sărbătoresc onomastica și cei care poartă următoarele nume: Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Mariuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian, Marin.