Putin si-a exprimat „cele mai profunde condoleante” pentru moartea reginei Elisabeta intr-o telegrama adresata regelui Charles al III-lea

Presedintele rus Vladimir Putin si-a exprimat „cele mai profunde condoleante” pentru moartea Reginei Elisabeta.

Intr-o telegrama adresata regelui Charles al III-lea, Putin a spus ca regina s-a bucurat „pe buna dreptate” de dragostea supusilor ei.

„Iti doresc curaj si perseverenta in fata acestei pierderi grele si ireparabile”, a scris el.

Presedintele rus Vladimir Putin si-a exprimat joi „cele mai profunde condoleante” pentru moartea Reginei Elisabeta.

Intr -o telegrama adresata regelui Charles al III-lea, noul monarh al Marii Britanii, Putin a spus ca regina – care a murit la varsta de 96 de ani – a fost o figura istorica importanta in timpul domniei sale de 70 de ani.

„Timp de multe decenii”, a scris el, „Elizabeta a II-a s-a bucurat pe buna dreptate de dragostea si respectul supusilor ei, precum si de autoritatea pe scena mondiala”.

Mesajul vine in ciuda faptului ca familia regala a Marii Britanii si-a exprimat sprijinul pentru Ucraina, pe care Rusia a invadat-o in februarie. Putin este, de asemenea, covarsitor de nepopular in Regatul Unit: un sondaj din martie realizat de YouGov a constatat ca 88% dintre britanici au o opinie nefavorabila despre presedintele rus, acrie businessinsider.

La una dintre ultimele ei intalniri cu un sef de stat, regina Elisabeta a aparut pentru fotografii cu premierul canadian Justin Trudeau in fata unui buchet de flori albastre si galbene , culorile nationale ale Ucrainei.

In martie, printul Charles de atunci a calatorit si el in Romania pentru a fi alaturi de refugiatii ucraineni, descriind situatia lor ca fiind o „ situatie de cosmar ”.

In mesajul sau de joi, Putin nu a facut nicio mentiune despre razboi sau politica.
„Iti doresc curaj si perseverenta in fata acestei pierderi grele si ireparabile”, i-a spus el regelui Charles. „Va cer sa transmiteti cuvintele de sincera simpatie si sprijin membrilor familiei regale si intregului popor al Marii Britanii”.

Putin si Regina Elisabeta s-au intalnit in 2003, cand presedintele rus se afla intr-o vizita de stat in Marea Britanie. Potrivit fostului ministru de interne al Regatului Unit, David Blunkett, ea nu a fost multumita cand Putin a aparut cu 14 minute intarziere la intalnirea lor.

Vorbind cu BBC, Blunkett a povestit ca si-a cerut scuze monarhului pentru cainele sau calauzitor care l-a latrat pe Putin , ceea ce a determinat-o pe Elizabeth – o cunoscuta pasionata canina – sa glumeasca: „Cainii au instincte interesante, nu-i asa?”