Cristian Tudor Popescu, reactie incredibila: „Elisabeta a II-a a insemnat, vreme de 70 de ani, nimic altceva decat…”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune, intr-un editorial, ca Monarhia britanica este un obiectiv turistic, iar funeraliile reginei Elisabeta a II-a sunt precum Campionatul Mondial de Fotbal sau premiile Oscar.

„Monarhia britanica este un obiectiv turistic. Un show. Funeraliile reginei Elisabeta a II-a sunt Campionatul Mondial de Fotbal sau premiile Oscar. (…) Spre deosebire de Franta, care, ducand pana la capat decapitarea lui Ludovic XVI, a abolit monarhia in secolul XIX, Marea Britanie a pastrat-o, golind-o insa de continut pana la statutul de splendida pasare impaiata de astazi.

De ce? Cauza sta in nume: United Kingdom. Pentru a pastra la un loc Anglia, Scotia, Tara Galilor, Irlanda de Nord, treaba din ce in ce mai grea. Si, mai mult decat atat, pentru a mentine, la nivelul constientului si subconstientului colectiv, britanic si mondial, amintirea trufasa a Imperiului colonial. Inca exista 14 state in care monarhul de la Londra este formal suveran, fara vreo putere de decizie politica, cum, de altfel, nu are nici in Marea Britanie.

Moartea reginei nu schimba nimic in politica UK. Elisabeta a II-a a insemnat, vreme de 70 de ani, nimic altceva decat imagine, identitara pentru englezi, spectaculara pentru restul globului. O imagine puternica insa. Imaginile mor? Cred ca da.

De aceea, nu e cu totul exclus sa se intample cu Casa Regala britanica ce s-a intamplat cu cea a Romaniei”, a scris CTP, pe Republica.ro.