Irene Papas, actrița cunoscută de o lume întreagă pentru rolul din Zorba Grecul

Irene Papas, actrița cunoscută de o lume întreagă pentru rolul din Zorba Grecul, a murit la 96 de ani

Considerată un simbol al frumuseții grecești, actrița Irene Papas a murit în cursul zilei de miercuri, 14 septembrie. Actrița abia împlinise 96 de ani pe 3 septembrie.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Culturii din Grecia, citat de publicația Kathimerini.

Irene Papas, care a ajucat în 70 de filme în cei 50 de ani de carieră, s-a retras din lumina reflectoarelor în 2018, când s-a anunţat că suferea de Alzheimer de cinci ani, din 2013. De atunci, vedeta a trăit departe de ochii publicului.

Cine este Irene Papas
Papas, născută Irene Lelekou, s-a născut la 3 septembrie 1926 în satul Chiliomodi, lângă orașul Corint, Grecia. Familia ei s-a mutat la Atena când avea șapte ani, și a urmat cursurile Școlii Regale de Artă Dramatică din Atena.

Și-a început cariera de actriță în Grecia în teatru, înainte de a trece la film în 1951. Primul ei film a fost un rol mic în filmul lui Nikos Tsiforos „Îngeri căzuți” (1948), în timp ce interpretarea rolurilor principale din „Antigona” (1961), de George Tzavellas, și „Electra” (1962), de Michael Cacoyannis, i-a adus aprecierea criticilor.

În 1961, Papas a jucat în „Tunurile din Navarone”, iar în 1964 în „Zorba grecul” de Cacoyannis, care a catapultat-o în celebritatea internațională. Una dintre ultimele sale apariții în film a fost în Captain Corelli’s Mandolin, în 2001.
Papas vorbea fluent și limba italiană, acceptând roluri în teatru și realizând numeroase filme în această țară.

Opoziția sa față de dictatura militară din Grecia (1967-1974) a trimis-o, alături de alți artiști, în exil în Italia și la New York. Ea s-a întors când junta militară a căzut.

În 1995, a primit distincția de Comandor al Ordinului Phoenix din partea președintelui grec de atunci, Kostis Stefanopoulos.