Reacția lui Klaus Iohannis după ce demnitarii și-au mărit lefurile! Ce a spus despre pensiile și salariile românilor

Klaus Iohannis a reacționat dur ca urmare a faptului că demnitarii și-au mărit lefurile. În plină criză, salariile demnitarilor și a primarilor vor crește începând cu data de 1 noiembrie 2022. Acest lucru s-a întâmplat chiar în ziua în care Curtea Constituțională a declarat neconstituțională o altă lege prin care demnitarii încercau să facă același lucru.

Reacția lui Iohannis după ce demnitarii și-au mărit salariile
Președintele României a declarat că nu i se pare corect ca demnitarii să fie primii care să beneficieze de aceste creșteri și că rezonabil ar fi fost să crească pensiile și salariile. Precizăm faptul că Plenul Senatului a votat, miercuri, cu 91 de voturi pentru, 22 împotrivă, împotrivă şi 4 abţineri, un proiect de aprobare a unei Ordonanţe în care a fost introdus un amendament ce prevede majorări ale indemnizațiilor demnitarilor. Iată reacția lui Klaus Iohannis:

„Acum câteva zile, am spus că, în condiţiile în care avem o inflaţie destul de ridicată, este rezonabil ca salariile şi pensiile să crească, sigur, atât cât permite bugetul. Nu mi se pare corect ca demnitarii să fie primii care beneficiază de astfel de creşteri salariale. Puteam să rămânem mai spre urmă”, a declarat Klaus Iohannis.

Majorarea salariilor demnitarilor s-a decis într-un context în care se discută despre procentul de creștere a pensiilor și a salarului minim pe economie începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Pensii majorate cu cel puțin 10% de la 1 ianuarie 2023
În acest context, Ministrul muncii, Marius Budăi, a declarat că social-democrații lucrează la un program de sprijin pentru români și că pensiile ar trebui majorate cu minimum 10 % de la 1 ianuarie 2023, însă este nevoie și de creşterea salariului minim brut.

„Lucrăm la un program de sprijin pentru cetăţeni pentru iarna 2022-2023. Va fi un program de măsuri sociale. Noi am solicitat, în urma calculelor şi analizelor făcute, o majorare a pensiilor cu cel puţin 10 la sută de la 1 ianuarie”, a spus Marius Budăi.

Același oficial a transmis și că de la 1 ianuarie 2023 va fi și o creștere a salariului minim brut garantat în plată, ţinând cont şi de directiva nouă aprobată în cadrul Consiliului European pe 6 iunie 2022.

Cu alte cuvinte, salariul minim trebuie să fie în concordanţă cu două elemente, şi anume să fie 60 la sută din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut.