Soba Tip Centrală Termică – Cel Mai Eficient Și Economic Sistem De Încălzire A Unei Locuințe

Sistemele de încălzire a unei locuinţe au evoluat în timp, ajungând la opţiuni eficiente care se pliază, în general, pe orice tip de buget.

Ce te faci însă când locuieşti la ţară şi, forţat de diferite împrejurări, mai ales de natură financiară, optezi pentru încălzirea clasică pe baza de sobă cu lemne, care încălzeşte doar o singură încăpere?

Construieşti una înfiecare camera, aşa cum adesea vedem în casele din zonele rurale, ar fi primul răspuns.

Puteţi însă împuşcă doi iepuri deodată apelând la o centrală termică în sobă de teracotă, o opţiuneveche de sute de ani. Vom explică mai jos principiul sau de funcţionare.

Iată ce spun specialiştii: sobă tip centrală termică este destinată încălzirii locuinţelor, utilizând combustibil solid. Aparatul încălzeşte atât încăperea în care este amplasat (de regulăbucătăria), cât şi alte 6-7 încăperi prin legarea la instalaţia de încălzire centrală.

Corpul aparatului este o construcţie din teracotă pe suport metalic, cu plită din fontă, în care s-a amplasat un cazan executat din tablă neagră şi ţeavă. Cazanul propriu zis reprezintă, de fapt, focarul sobei.

Sistemul construit asigura încălzirea a 6-7 radiatoare din casă şi prepararea apei calde menajere cu ajutorul unui boiler. În încăperea unde va fi amplasată nu va fi necesară montarea unui radiator, întrucât sobă degajă căldură suficientă.

Preţul estimativ al unei astfel de sobe gata pregătită să trimită căldură în casă (fără restul instalaţiei) este de circa 1.000 de euro.