Ionica Adriana, poveste impresionantă de viață. Cum a ajuns dintr-un orfelinat din Cluj-Napoca pe scenele teatrelor din Londra

Ionica Adriana (33 de ani) s-a născut în octombrie 1988, în România. Mama ei biologică, Valentina, avea doar 16 ani când a adus-o pe lume. Provenind dintr-o familie fără posibilități financiare, imediat după ce a născut, Valentina și-a plasat fiica într-un orfelinat din Cluj-Napoca.

După 2 ani și jumătate petrecuți în condiții la limita supraviețuirii, Ionica a fost adoptată de o familie din nord-estul Angliei.

Ionica Adriana, poveste impresionantă de viață

La începutul anilor 2000, România devenea cunoscută în plan internațional pentru condițiile mizere din orfelinatele românești, în urma unui documentar realizat de BBC. Potrivit studiilor, între anii 1966 și 1989, aproximativ 20 000 de copii ar fi murit în orfelinatele din țara noastră, relatează Click!.

Ionica a copilărit în North Yorkshire, ulterior absolvind Școala East 15 Acting, din cadrul Universității Essex.

Părinții adoptivi ai actriței, Cindy și Anthony Calvert, au văzut documentarul BBC în timpul unei vacanțe în Elveția. Până la acel moment, cuplul pierduse mai multe sarcini și avusese mai multe încercări eșuate de a concepe prin intermediul fertilizării in vitro.

Cindy și Anthony au contactat Ambasada României din Anglia pentru a începe procedurile de adopție. La acea vreme, Ionica avea aproape 2 ani. Cerința orfelinatului a fost ca perechea să o contacteze pe mama biologică a actriței, pentru ca aceasta să-și dea acordul scris.

„Am fost atrași de zâmbetul ei, de fericirea de pe chipul ei, de energia pe care o avea sărind în pat, încercând să ne atragă atenția”, a declarat Cindy pentru Daily Mail, precizând că a fost dureros să o vadă pe Ionica „rasă în cap, într-o cameră plină de muște, mâncând terci”.

Ionica mai are două surori

Doi ani mai târziu, Valentina a devenit mama unei a doua fiice, Angela, pe care a adoptat-o un cuplu american. Perechea i-a contactat pe Cindy și Anthony când Ionica avea 11 ani. Ionica și Angela țin legătura încă de atunci.

După o perioadă în care n-au mai știut nimic despre ea, Cindy și Anthony au regăsit-o pe Valentina în Sicilia. Valentina a devenit mama unei a treia fiice, Karina. În aprilie 2020, Ionica a călătorit în Sicilia pentru a-și întâlni mama biologică.

„Niciodată n-am avut emoții ca cele din ora dinainte să o cunosc”, a declarat Ionica pentru „The Syndicate”, de pe BBC1. În momentul întâlnirii, Valentina și-a cerut iertare în lacrimi pentru că a lăsat-o la orfelinat. „Deși mă așteptam să plâng, nu am făcut-o, am fost pur și simplu fericită”, a mai spus Ionica. Acum, actrița își dorește să-și reunească toate cele trei surori.

La finalul anului trecut, Ionica juca rolul Prințesei Jasmine în piesa „Aladdin”, pe scena Teatrului Forum din orașul Billingham. Anterior, actrița a jurizat competiția muzicală „All Together Now”, difuzată de BBC1. A fost prezentatoare BBC Radio York și BBC Country File Live și a mai jucat în filmul „Spirital Phantoma”, în serialele „The Syndicate” și „Humbly Selfish”.

În timpul pandemiei, Ionica a gătit 559 de torturi în doar 15 zile pentru comunitatea sa locală. Ultimul tort l-a donat Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie, strângând 650 de lire (aproape 3800 de lei).

Ionica este pasionată de pantomimă. „Îmi place magia, bucuria pe care o aduce oamenilor. Este distractivă și o tradiție prin care, în copilărie, suntem introduși în lumea teatrului live. Iubesc felul în care publicul găsește alte fragmente amuzante”, declara în decembrie 2021, pentru London Theatre 1.