Marius Budai, anunt important despre pensiile romanilor. Ce se intampla, de fapt, de la 1 ianuarie.

Marius Budai a declarat ca procentul cu care pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023 va fi cunoscut abia dupa aprobarea bugetului, care va avea loc pana la sfarsitul acestui an. Totusi, ministrul a tinut sa sublinieze faptul ca aceasta crestere nu va fi mai mica de 10%.

Cand se va sti sigur procentul cu care se majoreaza pensiile
Declaratia ministrului Muncii vine dupa ce, zilele trecute, premierul Ciuca vorbea despre un procent de majorare a pensiilor de 15%, procent pe care il avansase anterior presedintele Iohannis.

“Noi, PSD-ul, am avut propunerea pentru majorarea pensiilor cu cel putin 10%. Noi suntem extrem de bine ancorati in realitate, ne uitam la tot ce se intampla in jurul nostru si am fundamentat acea propunere de o majorare de minimum 10% de la 1 ianuarie 2023.

Eu cunosc foarte bine viata parintilor si bunicilor nostri, nu-mi voi permite sa ma lansez in niciun fel de speculatie decat atunci cand coalitia va avea decizia finala luata.

Cert e ca va fi o majorare de cel putin 10%. Am spus cel putin 10%, nu-mi permit sa lansez alte procente.

Nu e vorba ca nu sunt bani, dar noi trebuie sa gandim o sprijinire echilibrata atat a economiei, cat si a masurilor sociale pentru ca nu vrem sa ajungem sa transformam mai binele in dusmanul binelui.

Suntem extrem de atenti la evolutia cifrelor. Acea propunere pe care am facut-o, de 10%, a fost fundamentata din punct de vedere economic. (…)”, a declarat ministrul.

Marius Budai a tinut totusi sa precizeze ca nu se vorbeste despre un procent mai mic de 10% si ca nu sustine cresterea varstei de pensionare.
”Seniorii trebuie sa stie ca pensiile vor creste cu cel putin 10%. In cel mai scurt timp, propunerea de buget va fi finalizata si va fi depusa. Va fi aprobat bugetul pentru 2023 in acest an.

Nu voi sustine majorarea varstei de pensionare, nu exista presiune de la Bruxelles, tratatele UE spun clar ca statul membru are independenta in a-si hotari politicile sociale.

Noi avem de lucru, intai trebuie sa crestem speranta de viata si mai ales speranta de viata sanatoasa. Abia ulterior putem sa facem un plan. Deocamdata avem de lucrat la nivelul de trai”, a precizat ministrul muncii in cadrul unei emisiuni la Romania TV.