Sfantul Dumitru. Ce nu ai voie sa faci ASTAZI sub nicio forma. E cel mai mare pacat

Tradiții extraordinare de Sfântul Dumitru. Cele mai importante tradiții legate de această mare sărbătoare. În fiecare an, la data de 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Aceasta este, după Sfânta Cuvioasa Parascheva, cea mai importantă sărbătoare a toamnei.

Cele mai cunoscute tradiții de Sfântul Dumitru

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, cunoscut în popor și sub numele de Sfântul Dumitru, este sărbătorit în fiecare an pe 26 octombrie. Iată ce trebuie să faci în această zi ca să îți meargă bine tot anul.

Dacă vrei să îți meargă bine până la finalul anului, precum și în anul care vine, se spune că este bine să respecți această mare sărbătoare.

Se spune că Sfântul Gheorghe aduce natura la viață, iar Sfântul Dumitru o „adoarme”, desfrunzând codrurile și natura. Conform datinei, Sfântul Dumitru este omologul Sfântului Gheorghe și de asemenea, Sfântul Dumitru este patronul păstorilor și garantul soroacelor.

Se obișnuiește ca pe 26 octombrie, gospodinele să pregătească pachete cu mâncare și să le ducă la biserică spre a fi sfințite, ca mai apoi, la finalul slujbei, să le împartă celor nevoiași.

În Dobrogea există o tradiție care se numește datina Saiegiilor în care mai mulți flăcăi se întâlnesc la o casă, de unde pornesc apoi prin sat cântând din fluiere și cavale. Între ei se află și un fecior îmbrăcat ca o cadână.

Ce este interzis de sărbătoarea Sfântului Dumitru – 26 octombrie 2022

În tradiția românească se spune că cei care vor ține cu sfințenie această sărbătoare, de Sfântul Dumitru, vor fi feriți de boli sau lovituri. Conform credinței populare, se spune că ziua Sfântului Dumitru este cea în care căldura intră în pământ și vine frigul.

Se spune că nu ai voie să folosești pieptenele în ziua în care este sărbătorit Sfântul Dimitrie, pentru că altfel vei atrage asupra ta necazuri și primejdii. Astăzi nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nu se fac treburi în gospodărie. În Bucovina se spune că cine seamănă usturoiul pe 26 octombrie va avea parte de pagube anul viitor.