Se modifică pensiile! Care sunt românii afectați de noile schimbări de la Guvern

Se modifică pensiile pentru anumite categorii de români. Totul ține de o decizie care vine de la nivelul Ministerului Muncii. Este vorba despre un ordin care va schimba situația pensiilor din țara noastră. Mai multe detalii pe acest subiect a oferit Alina Gorghiu, cea care ocupă funcția de președinte interimar al Senatului.

Se modifică pensiile
România este pe ultima sută de metri pentru a bifa un jalon important în Programul Național de Redresare și Reziliență, anume pensiile speciale. Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a declarat că speră ca Ministerul Muncii să elaboreze în scurt timp un proiect de act normativ prin care „va fi reglată” situaţia pensiilor speciale. Potrivit spuselor sale, dacă acest aspect nu va fi clarificat, țara noastră „nu îşi va lua” banii din PNRR. Alina Gorghiu consideră că este necesar ca Ministerul Muncii să facă demersurile cât mai accelerat.

Aştept să văd acest proiect. Sunt convinsă că va ajunge foarte repede pe masa Guvernului şi că vom avea reglată problema pensiilor speciale fără care, subliniez, România nu îşi va lua banii din PNRR, a anunțat Alina Gorghiu (PNL), miercuri, la Senat.

Pe de altă parte, Ministrul Muncii a precizat că a primit raportul de la Banca Mondială cu cerinţele din PNRR, și că pensiile militare sunt cuprinse într-un jalon. Marius Budăi spune că unele dintre cerințele din PNRR sunt absurde, dar că a primit recomandări de la Banca Mondială cu măsuri care să ajute la îndeplinirea celor cinci cerinţe din jalonul pentru pensiile speciale.

Pensiile se majorează de la 1 ianuarie 2023
Guvernanții au anunțat că de la 1 ianuarie 2023 vor fi majorate pensiile românilor, cu cel puțin 10%. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că majorarea pensiilor trebuie să țină cont de posibilitățile bugetare, dar că procentul nu poate fi mai mare de 11%, argumentând că orice procent mai mare de 11% impactează pe deficitul la bugetul de pensii.

„Am discutat în PNL procentul cu care putem creşte pensiile. Trebuie să fie acela prin care nu producem un deficit mai mare pe bugetul de pensii. Ca atare, în acest moment limita la care ne referim este de aproximativ 11%”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit legii, inflația de referință care trebuie luată în calcul pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 trebuie să fie cea din 2021, adică 5,1%, chiar dacă în prezent aceasta este de 15,32%.