Anunț de ultimă oră! Se aprobează o ordonanță de urgență

În ultima vreme au fost făcute tot mai multe anunțuri importante în ceea ce privește energia electrică. Se pare că acum autoritățile au luat o decizie radicală, pentru. care se va lua curând o ordonanță de urgență. Vezi ce se va întâmpla în perioada următoare.

Noul preț pentru energia electrică
Premierul Nicolae Ciucă a avut o discuție importantă cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, în care a abordat ca subiect principal energia electrică. Astfel, Guvernul României va trebui, ca până la finalul lunii noiembrie, să vină cu o nouă ordonanță de urgență în ceea ce privește energia.

Ordonanța de urgență presupune o semi-reglementare pe piața energiei, ceea ce înseamnă că nu mai vorbim acum despre o reglementare clasică. Totuși, nu se pune problema de costuri suplimentare mari, pentru că cei casnici vor plăti tot 0,68 și 0,80 de lei. După ordonanța de urgență, însă, se va stabili un preț fix și pentru consumatorii casnici care nu se încadrează la un consum lunar de cel mult 255 KWh.

România nu dispune încă de acești bani, dar va primi 2.5 miliarde de euro din fondul de coeziune pentru sărăcie energetică, crearea locurilor de muncă, IMM-uri și persoane vulnerabile, mai exact sprijinirea gospodăriilor.

”Avem o veste foarte bună de la Comisia Europeană, care a disponibilizat 10% din Fondurile de Coeziune, la nivelul întregii Uniuni discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi alocați pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri și desigur pentru susținerea cetățenilor vulnerabili”, a spus Nicolae Ciucă.

Acești bani vor putea fi folosiți pentru mai multe proiecte, dar și pentru compensarea pentru energia electrică. O altă utilizare va fi pentru ocuparea și crearea locurilor de muncă, dar și pentru granturile pentru capital de lucru ce urmează a fi acordate IMM-urilor. Rămâne de văzut ce se va stabili exact până în Ianuarie 2023.