Cutremure puternice au lovit Turcia și Siria. Numărul morților se apropie de 16.000. Salvatorii din România au scos 4 persoane de sub ruine

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 a zguduit Turcia, luni dimineața, 6 februarie 2023, el fiind urmat după câteva ore de o replică de 7,6.

Numărul total al morților din Turcia și Siria se apropie de 16.000

Continuă să crească bilanțul victimelor cutremurului de la începutul săptămânii din Turcia. Autoritățile de la Ankara au anunțat că 12.873 de persoane și-au pierdut viața, relatează The Guardian.

În statul vecin, Siria, cel mai recent bilanț se ridică la 2.992 de morți. Astfel, numărul total al deceselor în cele două țări a ajuns la 15.865. Totalul este așteptat să crească pe măsură ce tot mai multe cadavre sunt scoase de sub dărâmături.

Echipele de salvare din România au scos de sub ruine 4 persoane

Cele două echipe de salvare din România trimise în Turcia și-au continuat în ultimele ore activitatea de căutare și recuperare a oamenilor prinși sub molozul clădirilor prăbușite din cauza cutremurelor.

Conform unui comunicat al IGSU, salvatorii români au reuşit să scoată de sub dărâmături, până în prezent, patru persoane, printre care şi un adolescent de 16 ani.

”Cu eforturi susținute și peste 20 ore de muncă continuă, echipa din România a reușit să-l salveze pe tânărul blocat sub dărâmături, acesta fiind conștient și cooperant. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, acesta a fost predat echipajelor medicale.

Până la acest moment, echipa mixtă din România a reușit să salveze 4 persoane, victime ale seriilor de cutremure produse în Republica Turcia.

Pe parcursul nopții, la indicația autorităților turce, echipa din România a mai desfășurat 2 misiuni de căutare în 2 site-uri diferite. Din nefericire, nu au fost identificate persoane în viață”, informează IGSU.

La primele ore ale zilei de joi, 9 februarie, echipa din țara noastră se deplasează la o nouă clădire P+8, prăbușită total, pentru executarea unei operațiuni de căutare. În acest site sunt deja echipe de intervenție locale și o macara de mare tonaj, dar autoritățile turce au solicitat sprijin.

De subliniat că țara noastră a trimis în Turcia 2 echipe de sprijin. Ele sunt alcătuite din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania și Câini de Salvare Gugulania.

Turcia a raportat mai multe seisme de peste 4 magnitudine în primele ore ale zilei de joi, 9 februarie

În ultimele 24 de ore, Turcia a fost zguduită de un număr impresionant de cutremure. Nu au mai fost seisme de nivelul celor de luni, cele mai mari fiind două de peste 5 magnitudine. Iată lista lor:

*2 cutremure cu magnitudinea de peste 5
*13 cutremure cu magnitudinea între 4 și 5

*19 cutremure cu magnitudinea între 3 și 4
*139 de cutremure cu magnitudinea între 2 și 3.

La primele ore ale zilei de joi, 9 februarie, au avut loc 5 seisme cu magnitudinea de peste 4, informează site-ul de specialitate al USGS (Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite – United States Geological Survey).

Cele mai importante dintre ele au fost două seisme de 4.4 magnitudine: primul, la ora 4.38 în estul țării, aproape de Diyarbakir, iar al doilea, la ora 4.44, la Golbasi.