Mii de persoane doresc să o adopte Aya, considerată un ‘miracol’ în Siria

Mii de persoane s-au oferit să adopte o fetiţă care s-a născut sub ruinele unei clădiri prăbuşite din nord-vestul Siriei, după cutremurele de luni, scrie Rador.

Când a fost salvată, fetiţa pe nume Aya – care înseamnă „miracol” în limba arabă – era încă unită de mama sa prin cordonul ombilical. Mama sa, tatăl şi patru fraţi au murit din cauza cutremurului.

Un frate al bunicului fetiţei care s-a născut în Siria, printre dărâmături, în urma cutremurului, şi a cărei mamă a murit o va îngriji pe micuţă. Mii de oameni se oferiseră să o adopte pe fetiţă, care a primit numele Aya. În Turcia, la peste 80 de ore de la primul cutremur, o adolescentă de 16 ani a fost scoasă în viaţă de sub ruinele locuinţei sale.

Fetiţa din Siria a cărei mamă a murit după ce a născut-o, sub ruinele casei lor, are acum un nume: Aya, care în arabă înseamnă ”un semn de la Dumnezeu”, scrie The Guardian.

Cum părinţii ei şi toţi fraţii săi au murit, un frate al bunicului, Salah al-Badran, o va lua în îngrijire după ce va fi externată din spital.

Cu toate acestea, şi locuinţa bărbatului din oraşul Jenderis din nord-vestul Siriei a fost distrusă. El şi familia sa au reuşit să scape din clădirea cu un etaj, dar acum el şi ceilalţi membri ai gospodăriei sale de 11 persoane stau într-un cort, a declarat el pentru Associated Press.

”După cutremur, nimeni nu poate sta în casa sau clădirea sa. Doar 10% din clădirile de aici sunt sigure pentru a trăi în ele şi restul sunt de nelocuit”, a afirmat el, prin mesaje vocale.

Salvatorii din Jenderis au găsit-o pe Aya luni după-amiază, la peste zece ore de la cutremur, în timp ce săpau printre ruinele blocului cu cinci etaje în care locuiau părinţii ei. Îngropată sub beton, fetiţa era încă legată prin cordonul ombilical de mama ei, Afraa Abu Hadiya, care a murit împreună cu soţul ei şi cu ceilalţi patru copii ai lor. Bebeluşul a fost dus de urgenţă la spital în oraşul apropiat, Afrin.

Abu Hadiya a născut-o pe fetiţă şi apoi, cel mai probabil, a murit cu câteva ore înainte să fie găsite, a afirmat dr Hani Maarouf de la spitalul Cihan din Afrin.

”Am numit-o Aya, ca să putem să nu îi mai spunem nou-născutul”, a spus Maarouf. Starea fetiţei se îmbunătăţeşte pe zi ce trece şi ea nu are afectată coloana vertebrală, aşa cum se credea iniţial, a spus el.

Potrivit BBC, mii de oameni se oferiseră să o adopte pe fetiţa născută sub ruine, după ce imaginile cu un bărbat alergând din dărâmături cu bebeluşul plin de praf au devenit virale.

Managerul spitalului din Afrin, Khalid Attiah, a spus că a primit zeci de telefoane de la oameni din toată lumea care vor să o adopte pe Aya.

Dr Attiah, care are o fetiţă cu doar patru luni mai mare decât Aya, a afirmat: ”Nu voi permite nimănui să o adopte acum. Până când familia ei îndepărtată se va întoarce, o tratez ca pe unul dintre copiii mei”. Deocamdată, soţia acestuia o alăptează, ca şi pe fiica lor.

Aya este unul dintre orfanii al căror număr nu este cunoscut, în urma cutremurului cu magnitudine de 7.8 de luni, care a dus la moartea a peste 21.000 de persoane în nordul Siriei şi sud-estul Turciei. Cutremurul produs înainte de zorii zilei a făcut ca mii de clădiri să se prăbuşească, în timp ce locuitorii erau treziţi din somn.