Au Plecat La Cules De Ciuperci Și Au Dat De Asta. Nici Lor Nu Le-A Venit Să Creadă Ce Era De Fapt

Ciupercă de 5 kilograme descoperită pe Transfăgărășan

Cei care au făcut descoperirea sunt doi soți din județul Gorj.
Viorel Dăianu și soția lui au plecat la cules de ciuperci și au dat peste o mânătarcă enormă. Au cântărit-o și au aflat, astfel, că ciuperca avea cinci kilograme.

Deși este comestibilă, Viorel a decis că nu e cazul să o ia acasă, pentru că era bătrână. Totuși, el și soția lui nu au ratat ocazia de a se fotografia cu ciuperca gigant.

Se vedea că este bătrână. Nu am luat-o acasă, noi luăm doar ciupercile tinere, mai frumoase, care ajung şi la trei kilograme. Eu am găsit-o, la Obârşia Lotrului. Sunt aici la cules de

ciuperci, cu soţia. Mergem frecvent. Ne-am fotografiat cu ea şi am aruncat-o. M-a surprins mărimea ei. Am cântărit mânătarca şi am văzut că are cinci kilograme.

Am găsit şi albe, mari, o frumuseţe. Marţi am găsit 30 de kilograme de calitatea I, eu cu soţia, aici se fac bani la greu, a spus Viorel Daniel Dăianu, de loc din Târgu-Cărbuneşti.

Mânătarca este o ciupercă comestibilă, de pădure, extrem de gustoasă și hrănitoare.

Denumirea științifică a mânătărcii este Boletus edulis și provine din rădăcina latină bolet care înseamnă „ciuperca superioară” și edulis, care înseamnă comestibilă, exprimând astfel calitățile culinare ale speciei.

Au plecat la cules de ciuperci și au dat de asta. Nici lor nu le-a venit să creadă

Aceasta ciupercă are o aromă distinctă și un miros plăcut. Are o concentrație mare de apă, în comparație cu alte ciuperci comestibile.

Mânătărcile apar după ploi, în special la începutul verii, cel târziu în iulie, dar uneori chiar și toamna când este mai cald.

Există mânătărci care nu sunt comestibile, deși seamănă foarte bine cu cele comestibile.