Nu mai oferiti scaunul persoanelor in varsta in transportul public, sfatuiesc expertii in sanatate

S-ar putea sa credeti ca oferirea unui loc cuiva in varsta in transportul public este un lucru atent, dar expertii au dezvaluit ca acest lucru le-ar putea afecta sanatatea pe masura ce inainteaza in varsta.

De fapt, batranii ar trebui incurajati sa stea in picioare si descurajati sa faca lucrurile mai usor pentru a se mentine in forma, sustine un profesor de la Oxford.

Sir Muir Gray, consilier clinic la Public Health England, a spus ca varstnicii ar trebui sa incerce sa mearga zece minute pe zi, iar familia ar trebui sa-i incurajeze sa urce scarile in loc de lift.

„Trebuie sa incurajam activitatea pe masura ce imbatranesc – nu sa le spunem oamenilor sa se odihneasca”, a spus el pentru The Sun. „Nu luati un lift pentru scari pentru parintii vostri in varsta, puneti o a doua balustrada.

„Si gandeste-te de doua ori inainte de a renunta la locul tau in autobuz sau tren unei persoane in varsta. Sa stea in picioare este un exercitiu grozav pentru ei.”
Un efort concertat de a incuraja persoanele in varsta sa ramana active ii poate ajuta sa traiasca mai independent si sa reduca nevoia de ingrijire sociala, sustin alti experti intr-un nou raport publicat in British Medical Journal.

Scarlett McNally, chirurg ortoped la Spitalul General Eastbourne District, spune ca „exercitiul poate inversa declinul si poate mentine o persoana peste pragul pentru care are nevoie de ingrijire sporita”.

In articolul BMJ, expertii in sanatate sustin ca efectele imbatranirii sunt adesea confundate cu pierderea interesului de a face exercitii fizice – si de fapt, pierderea interesului creste riscul de a avea nevoie de ingrijire sociala.

De fapt, dovezile arata ca persoanele de varsta mijlocie si mai in varsta „isi pot creste nivelul de sanatate ca al unei persoane cu un deceniu mai tanara prin exercitii fizice regulate”.

In plus, studiile au aratat ca mentinerea in forma poate imbunatati capacitatea cognitiva si poate reduce riscul de dementa.
Atitudinea predominanta conform careia exercitiul este pentru tineri, in timp ce persoanele in varsta ar trebui incurajate sa se relaxeze „trebuie sa fie contestata”, scriu ei.

„S-a demonstrat ca salile de sport, grupurile de mers pe jos, gradinaritul, cluburile de gatit si voluntariatul imbunatatesc sanatatea si bunastarea oamenilor de toate varstele cu afectiuni pe termen lung.”

Expertii spun ca exercitiile si mentinerea activa trebuie sa fie mai accesibile pentru persoanele in varsta.

In loc sa stea intinsi in paturi de spital ori de cate ori sunt bolnavi, specialistii pun o atentie mai mare pe reabilitare si sprijin.

„Avem nevoie ca oamenii sa inteleaga rolul lor in reducerea cererii de ingrijire sociala, fiind activi”, scriu ei. „Decalajul dintre cel mai bun nivel posibil de abilitate si capacitatea reala poate fi redusa la orice varsta, indiferent de cate probleme de sanatate pe termen lung poate avea persoana respectiva.”

Cresterea nivelului de abilitati „nu numai ca poate sa restabileasca persoana la capacitatea de care se bucura cu 10 ani mai devreme, ci poate face diferenta cruciala intre a trai bine acasa sau a fi dependent de ingrijire sociala sau de ingrijire rezidentiala”, concluzioneaza ei.