Frații Pavăl (Dedeman), o nouă lovitură în România. Cea mai mare tranzacție a ultimilor ani

Sudul țării pare să fi devenit în ultima vreme locul unde au loc tot mai multe tranzacții importante cu terenuri agricole. Ultima pe listă este cea realizată de frații Pavăl, patronii Dedeman, care au cumpărat 1.500 hectare de teren agricol de la Kamparo Investment, subsidiara locală a celui mai mare manager de terenuri agricole din lume și unul din cei mai mari proprietari de terenuri din România.
Tranzacția a vizat un schimb de părți sociale în valoare de 9,58 de milioane de euro, derulat prin intermediul companiei de investiții PIF Industrial, potrivit unor surse Profit.ro.

Terenurile se află în județele Mehedinți și Dolj, iar valoarea la care ar fi fost tranzacționat terenul este de circa 6.000 euro/ha.

Kamparo Investments este cunoscută în zonă pentru faptul că arenda terenuri celor interesați, în general străini, care doreau să le muncească. Firma este o subsidiară a grupului Nuveen, cel mai mare manager de terenuri agricole din lume și care în România ar deține undeva la 30.000 hectare.

Frații Pavăl și-au făcut intrarea în agricultură în 2019, printr-o asociere în compania Moldova Farming, care deține circa 10.000 ha de teren agricol în zona Moldovei. Ulterior, au mai cumpărat câteva sute de terenuri în Tulcea.

Cei doi au afaceri în sectoare dintre cele mai diverse de la bricolaj, imobiliare, construcții, agricultură și până la energie din resurse regenerabile sau retail farmaceutic, reușind să facă din Dedeman unul dintre cele mai valoroase branduri românești.

Adrian și Dragoș Pavăl au fost desemnați cei mai bogați români de către revista Forbes, în 2022, cu o avere de 13 miliarde lei.

Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, au cumpărat aproximativ 1.500 de hectare de teren agricol de la Kamparo Investment, o subsidiară a celui mai mare manager de terenuri agricole din lume și al doilea cel mai mare proprietar de pământ din România, potrivit surselor Profit.ro. Acesta este cel mai mare schimb de terenuri din ultimii ani.

Tranzacția a fost derulată prin intermediul companiei de investiții PIF Industrial, printr-un schimb de părți sociale în valoare de 9,58 de milioane de euro. Sursele Profit.ro spun că tranzacția a implicat schimbul a circa 1.500 de hectare de teren agricol din portofoliul pe care Kamparo îl avea adunat în județele Mehedinți și Dolj și că s-a realizat la un preț de până în 6.000 de euro/hectar.

Te-ar putea interesa și:
Contactați de Profit.ro pentru detalii despre tranzacție, reprezentanții Kamparo nu au dorit să comenteze, iar cei ai fraților Pavăl nu au răspuns până la publicarea acestui articol. Marii proprietari de terenuri agricole obișnuiesc să facă schimburi de pământ în zonele în care au enclave cu scopul de a crește șansele consolidării unor suprafețe cât mai extinse. Tranzacția dintre frații Pavăl și Kamparo se înscrie în această categorie. Într-o tranzacție similară, Kamparo a vândut în 2019 aproximativ 350 de hectare de teren arabil grupului Smithfield.

Frații Pavăl au intrat în agricultură odată cu asocierea în Moldova Farming, afacerea antreprenorului Cătălin Grigoriu din care dețin 19%. Compania are peste 10.000 de hectare de teren agricol, din care exploatează circa 7.000 de hectare în județele Neamț, Bacău și Vrancea. Afacerile Moldova Farming au explodat în 2021 la 58,6 milioane de euro de la 30,5 milioane euro, un an mai devreme, fiind cel mai bun an din istoricul de 10 ani al companiei. Profitul Moldova Farming a fost de 3 ori mai mare în 2021, crescând până la 5,6 milioane de euro. Proprietarii Dedeman au mai cumpărat în 2021 peste 310 hectare de teren agricol în Tulcea de la compania Agristar, deținută de proprietarul celui mai mare retailer sportv din Scandinavia, tranzacție prezentată în premieră de Profit.ro.

Kamparo Investments este subsidiara grupului Nuveen, cel mai mare manager de terenuri agricole din lume, cu un portofoliu de 1,2 milioane de hectare, a căror valoare de piață depășește 9,1 miliarde de dolari. La rândul său, Nuveen este deținut de TIAA (Teachers Insurance and Annuity Association of America), un furnizor de servicii financiare dedicat profesiilor academice, înființat de industriașul Andrew Carnegie – unul dintre cei mai bogați americani din istorie. TIAA o are în consiliul de administrație pe Rebecca Blank, fostul secretar al Departamentului de Comerț al SUA.

Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj, a atins în 2021 o cifră de afaceri de puțin peste 10 miliarde lei, de la circa 9 miliarde lei în anul precedent, având un profit net de 1,6 miliarde lei (1,4 miliarde lei în 2020). Rețeaua Dedeman numără 59 de magazine răspândite în toate județele țării cu excepția Teleorman și Giurgiu. Anul trecut au fost inaugurate doar două magazine: unul la Brașov și altul la Bârlad. Rețeaua de bricolaj mai beneficiază de 5 centre logistice, un parc auto propriu și are peste 12.800 de angajați.

După ce au făcut din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, frații Pavăl au început să își diversifice investițiile. Până acum, spre sectorul imobiliar au direcționat cele mai mari sume, un total de peste 800 de milioane de euro. Au încheiat, recent, cea mai mare tranzacție a anului trecut și cea mai mare tranzacție imobiliară realizată vreodată în România prin achiziția portofoliului de birouri al CA Immo, contra unei sume de 377 de milioane de euro; au plătit circa 200 de milioane de euro pe complexul de birouri The Bridge, alte peste 120 de milioane de euro pe complexul The Office din Cluj-Napoca, circa 90 de milioane de euro pe prima clădire de birouri din cadrul complexului U Center din București și 50 de milioane de euro pe complexul de birouri Dacia One din București. Toate aceste achiziții îi poziționează pe locul 2 în clasamentul celor mai mari proprietari de spații pentru birouri din România, după Globalworth. În plus, frații Pavăl au încheiat un parteneriat cu omul de afaceri Ionuț Dumitrescu și firma acestuia, Element Industrial, prin care dezvoltă și vând parcuri industrial-logistice lângă orașe mari din țară. Pe lângă investițiile imobiliare, frații Pavăl și-au extins plasamentele și în construcții (Cemacon și Promateris), în industrie (Alro), viticultură (Purcari Wineries), restructurare companii (ROCA Investments), pe piața colectării de deșeuri (Ecorep Group), a panourilor fotovoltaice (Simtel), în transport fluvial (Transport Trade Services), farmacii (Farmacia Tei și Bebe Tei) și agricultură (Moldova Farming).

Frații Pavăl au mai cumpărat un teren de 64 de hectare, în comuna Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), de la compania spaniolă Martinsa Fadesa. Terenul ar putea fi utilizat pentru dezvoltări de depozite, potrivit surselor Profit.ro. Proprietarii Dedeman lucrează și la primul lor ansamblu rezidențial, ce va fi construit pe un teren agricol din cartierul băcăuan Șerbănești. În același cartier din Bacău, pe un teren de circa 7 hectare amplasat pe malul lacului Bistrița, se pregătește și construcția proiectului mixt Dedeman Campus, care va include un centru comercial. De asemenea, aceștia au consolidat și restaurat casa negustorului Nicolae Hlebnikian din centrul Bucureștiului, cumpărată cu circa 5 milioane de euro, despre care au anunțat că o vor transforma în sediu pentru companiile holdingului Pavăl.

Frații Pavăl au cumpărat, în aprilie 2021, terenul de 7,1 hectare cu depozite ale logisticeanului DB Schenker, unde funcționează și Biroul Vamal de Interior Ilfov, cunoscut drept Vama Chitila. Tranzacția este estimată la un preț de peste 200 de euro/metru pătrat, echivalentul a peste 15 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară. Pe terenul amplasat în apropierea mall-ului Colosseum sunt 31 de construcții propuse spre demolare. O parte dintre constructii nu au mai fost utilizate și se află în stare de degradare.

„Beneficiarul (Dedeman, n.red.) dorește eliberarea terenului de construcții prin demolarea tuturor clădirilor de pe teren în vederea construirii în viitor a unui magazin pentru materiale de construcții, drumuri interioare și accese, platforme, parcaje, branșamente, rețele și lucrări tehnico-edilitare, panouri direcționale și publicitare, amenajare spații verzi și împrejmuire“, se arată în documentele analizate de Profit.ro.

După cumpărarea proprietății, reprezentanții companiei au pentru Profit.ro transmis că analizează mai multe variante pentru destinația terenului, iar acum spun că, pe termen mediu, vor continua să închirieze depozitele. „Pe termen mediu nu vom da o altă destinație terenului respectiv întrucât clădirile sunt închiriate și, bineînțeles, vom respecta termenii contractelor. Procesul de autorizare a demolării este unul de lungă durată, prin urmare este firesc să-l începem din timp“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Dedeman. Compania a și promovat un Plan Urbanistic de Detaliu pentru construcția, în acest loc, a unui magazin cu două etaje. Acesta va fi al doilea magazin Dedeman din Sectorul 1 și al optulea din București.

Ultimul magazin Dedeman a fost inaugurat în București în 2020, operațiune anunțată în premieră de Profit.ro. Acesta a fost cel de-al șaptelea magazin din Capitală, în cartierul Ghencea, și cel mai mare al rețelei, cu o suprafață construită de 18.000 de metri pătrați, realizat în urma unei investiții de 29 de milioane de euro. Dragoș Pavăl a declarat cu acea ocazie că și-a propus să deschidă în București un număr suficient de magazine, astfel încât oricine să poată ajunge la unul în maximum 20 de minute. Rețeaua Dedeman numără 59 de magazine răspândite în toate județele țării cu excepția Teleorman și Giurgiu. Anul trecut au fost inaugurate doar două magazine: unul la Brașov și altul la Bârlad. Rețeaua de bricolaj mai beneficiază de 5 centre logistice, un parc auto propriu și are peste 12.800 de angajați. Dedeman a atins în 2021 o cifră de afaceri de puțin peste 10 miliarde lei, de la circa 9 miliarde lei în anul precedent, având un profit net de 1,6 miliarde lei (1,4 miliarde lei în 2020). Frații Pavăl au mai dezvoltat, recent, și un nou centru logistic pentru Dedeman în localitatea Pantelimon.