Lunile in care vor intra banii pe cardurile sociale in 2023. Vezi in comentarii cand vor primi romanii prima transa de 250 de lei

Banii pentru voucherele sociale se vor da si in acest an pentru romanii care au o situatie precara. Prima transa in acest an va fi virata in luna martie, din cauza unor probleme intampinate de Guvern.

Cardurile pentru alimente vor fi incarcate cu suma de 250 lei o data la doua luni, in 6 transe.

Banii pentru voucherele sociale vor fi virati in luna martie. Prima transa are intarzieri

Romanii care indeplinesc o serie de criterii eligibile vor primi din partea Cabinetului condus de premierul Nicolae Ciuca un ajutor financiar. Persoanele care nu au o situatie materiala buna vor beneficia de 1.500 lei, in anul 2023.

Prin intermediul programului „Sprijin pentru Romania”, Guvernul va acorda in 6 transe, un ajutor de 250 lei, o data la doua luni. Insa, inceputul de an vine cu probleme pentru romanii care beneficiaza de aceste carduri pentru alimente.

Urmatoarele transe de bani vor ajunge la beneficiari la fiecare doua luni, respectiv in lunile mai, iulie, septembrie si decembrie.

„La 19 decembrie, tuturor beneficiarilor care aveau card le-au fost virati alti 250 de lei. Masura va continua pe tot parcursul anului 2023, cand vor fi livrate alte VI transe, a cate 250 de lei, o data la doua luni.”, au precizat reprezentantii Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene.

Executivul a anuntat o intarziere a primei transe, din cauza unor probleme. Astfel, cetatenii aflati in nevoie vor primi cei 500 lei tocmai in luna martie (fiind doua transe).

Carduri pentru energie

De asemenea, acelasi lucru s-a intamplat si cu ajutorul pentru energie. Reprezentantii Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene au mentionat faptul ca prima transa este de 700 de lei din cei 1400 si se va primi in luna februarie. Totodata, cea de-a doua transa va fi primita din partea Guvernului Romaniei in luna septembrie.

Important de precizat este faptul ca aceste carduri de energie vor fi distribuite cetatenilor prin intermediul postasilor. Angajatii Postei Romane sunt nemultumiti de aceasta decizie deoarece nu stiu sa le utilizeze. Directorul companiei a transmis ca factorii vor merge la training.

Noi am pregatit echipe de training la nivel central, care urmeaza sa duca mai departe felul in care se desfasoara citirea in sine, odata ce lucrurile evolueaza. Exista o pregatire la nivel national, dupa aceea la nivel de sucursale, la nivel de OJP si ulterior la nivel de oficiu postal. Toata aceasta pregatire ar trebui sa dureze doua saptamani si noi intentionam sa o incepem la 1 februarie, atunci cand normele sunt clare, atunci cand procedurile sunt clare”, a declarat Valentin Stefan, directorul Postei Romane.

Ce persoane beneficiaza de ajutoarele sociale

Pentru a beneficia de acest ajutor din partea statului roman, cetatenii trebuie sa indeplineasca niste criterii de eligibilitate. Pensionarii trebuie sa aiba un venit lunar propriu mai mic sau egal cu 1.500 lei. De asemenea, in acest caz sunt inclusi si romanii care au un handicap grav mediu sau accentuat.

De asemenea, familiile cu cel putin doi copii aflati in intretinere cu venituri mai mici sau egale cu 600 de lei lunar / membru vor obtine acesti bani. Alta categorie de beneficiari este cea a persoanelor care nu au adapost sau familie. Cetatenii acestia au dreptul la ajutor social in conditiile Legii nr. 416/2001 care face referire la minimul garantat cu schimbarile si completarile ulterioare ale legii, vor primi acesti bani.

Totodata, ajutorul de 500 de lei va fi acordat prescolarilor si elevilor din mediile defavorizare pentru achizitia de rechizite si imbracaminte. Nu in ultimul rand, femeile care vor deveni mame in acest an vor primi un tichet social in valoare de 2.000 de lei, la maxim 3 luni de la nastere.

In acest context, Guvernul are in vedere si acordarea unor bani pentru vouchere sociale destinate persoanelor din medii sociale vulnerabile pentru achizitia de electrocasnice, in valoare de 4.000 de lei. Decizia nu este oficiala in prezent.