Câți lei te costă să divorțezi la notar în 2023, dacă locuiești în București sau în alte orașe din România

Cuplurile care decid să meargă pe drumuri separate trebuie să știe ce sumă de bani este plătită, în prezent, pentru un divorț. Din ce în ce mai multe persoane aleg să se despartă la notar, procesul de separare fiind unul mult mai rapid și fără prea mulți bani.

Astfel, persoanele care locuiesc în Capitală sau în alte orașe din țară trebuie să știe că prețurile pentru divorțurile la notar variază. În majoritatea cazurilor, se ține cont dacă cei căsătoriți au împreună și copii minori.

Cât trebuie să scoți din buzunar pentru un divorț la notar

Despărițirile reprezintă unul dintre cele mai grele momente pentru partenerii de cuplu. Totuși, pentru că fiecare are dreptul să ia decizii în ceea ce privește propria viață și fericire și consideră divorțul o variantă potrivită, acest lucru poate fi făcut la notar, prețul fiind stabilit de către fiecare birou notarial, în parte.

În zilele noastre, potrivit normelor aflate în vigoare, tariful minim solicitat de notar în cazul divorțurilor este de 560 lei + TVA, acesta neavând o limită maximă.

În cazul cuplurilor care au copii minori, la această sumă minimă se adaugă și convenția privind minorul. Aceasta se plătește după finalizarea divorțului, iar prețul este stabilit individual de către fiecare birou notarial.

Cei care urmează să facă acest pas trebuie să știe că este necesară o copie legalizată a certificatului de căsătorie, document care rămâne adăugat la dosarul de divorț. De asemenea, soții care nu au avut un domiciliu comun la aceeași adresă vor da și o declarație pe propria răspundere, în ceea ce privește ultima lor locuință comună, informează notariate.ro.