Celulă de criză la Guvern după valul de cutremure. Ciucă: „Şcolile cu risc seismic I să intre în reabilitare imediat”

Premierul Nicolae Ciucă a cerut pregătirea spitalelor ROL2 pentru situaţii de urgenţă şi verificarea documentelor clădirilor pentru a vedea dacă se respectă normele de siguranţă.

O celulă de criză la nivelul Executivului a fost formată pentru a lua măsuri în domeniul construcţiilor şi intervenţiilor în caz de urgenţă.

„Important este ca partea practică, prin care punem în aplicare acest plan, să se întâmple. De aceea am considerat necesar şi consider în continuare că este nevoie ca toate instituţiile statului, pornind de la fiecare minister în parte, la celelalte instituţii care au responsabilităţi, să intensifice întreaga activitate şi, ca să nu se desfăşoare oricum, ea va fi coordonată de la nivelul premierului şi în felul acesta se va constitui, cel mai târziu mâine, acest grup de lucru interinstituţional din care vor face parte Ministerul Dezvoltării, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Culturii, Ministerul Cercetării (…) Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, Asociaţia Oraşelor, Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Comunelor, pentru că este nevoie să introducem, atât din punct de vedere al responsabilităţii, cât şi din punct de vedere al parteneriatului cu autorităţile locale şi, nu în ultimul rând, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Universitatea Tehnică de Construcţii „, a declarat Ciucă.

El a punctat că o importanţă aparte se va acorda infrastructurii şcolare, care a fost evaluată ca fiind cu risc seismic.

„Ceea ce e important de subliniat, sensibil în momentul de faţă, este domeniul infrastructurii şcolilor. (…) La întâlnirea de astăzi am discutat şi avem deja în derulare proiecte, la nivelul Ministerului Dezvoltării, prin CNI, în ce priveşte reabilitarea unor clădiri din instituţiile de învăţământ. Avem, de asemenea, 70 de şcoli, dacă am reţinut bine, care se reabilitează printr-un program finanţat prin Banca Mondială. Avem, de asemenea, 118 şcoli care au fost evaluate cu risc seismic. Am decis ca la nivelul grupului să se analizeze imediat modalitatea prin care aceste şcoli cu risc seismic I să intre în reabilitare imediat. (…) Am cerut, totodată, ca Ministerul Dezvoltării să identifice modalitatea prin care acestor proceduri să le fie diminuat termenul de răspuns. Ştim foarte bine cât de mult trebuie să petreacă un document până să primească un aviz „, a mai declarat Ciucă.

Potrivit premierului, este nevoie de o reevaluare a clădirilor instituţionale şi a clădirilor private cu locuinţe colective.

„Şi, în felul acesta, să putem să avem o situaţie într-o bază de date foarte clară, foarte transparentă pentru a putea să prioritizăm modul de intervenţie pe fiecare dintre ele. Măsurile acestea de refacere, de consolidare a infrastructurii, trebuie prioritizate. Aş dori să nu se înţeleagă că vom avea o abordare absolut otova la tot ceea ce discutăm acum. Îmi doresc foarte mult ca toate deciziile pe care le luăm să fie foarte bine argumentate şi să avem, de asemenea, echipele tehnice care să treacă la implementarea lor în practică”, a declarat Ciucă.

Premierul a precizat că a cerut şi verificări din care să reiasă dacă firmele care au derulat lucrări de construcţie în zonele afectate de cutremur din Turcia au efectuat astfel de lucrări şi în România.