Vestea tristă a zilei. A murit academicianul Ovidiu Bojor, inventatorul fitoterapiei moderne în România

Academicianul Ovidiu Bojor, președintele onorific al Patronatului „Planta Romanica”, a murit la vârsta de 98 de ani

Academician Doctor Farmacist Ovidiu Bojor, președintele onorific al Planta Romanica, a murit la vârsta de 98 de ani. El a fost cel mai mare fitoterapeut român, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale.

Ovidiu Bojor este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române.

Să nu îi uităm NICIODATĂ îndemnurile:

„Iubirea am situat-o pe primul loc din tot ceea ce există pe Pământ. Trebuie să plecăm de la iubirea față de creator, față de creație, de la iubirea între oameni. Și chiar dacă îți greșește cineva, întoarce și cealaltă parte a obrazului și îl vei dezarma. Priviți viața ca și când ați fi în fața unei oglinzi. Dacă vă crispați, crisparea se va întoarce asupra voastră. Dacă vă zâmbiți, zâmbetul se întoarce asupra voastră.”

A plecat deși cu puțin timp în urmă își declara fericirea de a trăi în România, mărturisindu-și dragostea pentru țară dar și pentru credință.

„Sunt un om fericit, trăiesc în România, un loc binecuvântat”. Drum lin!, a transmis Asociația Patronală „Planta Romanica”.

Devine cercetător științific recunoscut, din 1978 este secretar științific, expert al Națiunilor Unite pentru Dezvoltarea Industrială (ONUDI) și consilier științific la Centrul de Biotehnologii din București.

Te-ar putea interesa și:
De-a lungul vieții sale a publicat mai multe cărți, printre care „Sănătate prin semințe, legume și fructe. Pledoarie pentru viață lungă”; „Plante și miresme biblice”; „Iubire, dragoste, se.ualitate”; „Afecțiunile aparatului respirator. Terapii complementare”.

Patronatul „Planta Romanica”

Principala organizaţie a producătorilor şi prelucrătorilor de plante medicinale şi aromatice din România este Patronatul „Planta Romanica“. Acesta reuneşte 16 firme, printre care: Hofigal București, Dacia Plant, Fares Orăștie.

Ideea i-a aparţinut Acad. dr. farm. Ovidiu Bojor care a găsit denumirea sugestivă și plină de conţinut „Planta Romanica”. „Botezul” a avut loc în septembrie 2002, atunci când patronatul a căpătat personalitate juridică.

Academicianul Ovidiu Bojor, unul dintre cei mai cunoscuți cercetători în domeniul ştiinţelor farmaceutice, a murit în urmă cu putin timp. Omul de știință împlinise 98 de ani pe 1 noiembrie anul trecut.

S-a făcut cunoscut ca urmare a unei activităţi prestigioase în domeniul ştiinţelor farmaceutice. Ovidiu Bojor a condus patru expediţii în Himalaya, zonă pe care a studiat-o în mod deosebit.

Ovidiu Bojor a fost membru al Academiei de Ştiinţe medicale din România, membru al Academiei de Arte şi Ştiinte din SUA şi al Academiei Daco-Romane. În anul 2004, a fondat Centrul de Studii pentru Ştiinţe de Graniţă.

Ovidiu Bojor este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române.

„Iubirea am situat-o pe primul loc din tot ceea ce există pe Pământ. Trebuie să plecăm de la iubirea față de creator, față de creație, de la iubirea între oameni. Și chiar dacă îți greșește cineva, întoarce și cealaltă parte a obrazului și îl vei dezarma. Priviți viața ca și când ați fi în fața unei oglinzi. Dacă vă crispați, crisparea se va întoarce asupra voastră. Dacă vă zâmbiți, zâmbetul se întoarce asupra voastră,” spunea foarte înțelept academicianul care toată viața și-a declarat dragostea pentru România. „Sunt un om fericit, trăiesc în România, un loc binecuvântat”, spunea el.

Academicianul Ovidiu Bojor, unul dintre cei mai cunoscuți cercetători în domeniul ştiinţelor farmaceutice, a murit marți, 14 februarie. Omul de știință împlinise 98 de ani pe 1 noiembrie anul trecut.

Ovidiu Bojor s-a născut la 1 noiembrie 1924. În 1950 a absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Institutului de Medicină și Farmacie din București, iar în 1968 a devenit doctor în farmacie cu teza: ”Contribuții la studiul ciupercii Claviceps purpurea”.

În 2004, a primit Diploma „Meritul Academic” din partea Academiei Române şi este deținătorul titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România.

Pasionat explorator, a condus patru expediţii în Himalaya, iar în 1984 şi 1985 a predat cursuri de specialitate la Kathmandu, în Nepal. În 1985 a condus și a sponsorizat prima expediție româno-nepaleză în Himalaya, pentru cucerirea vârfului Gurja Himal, de 7.165 m, pe un traseu în premieră.

A participat la mai multe misiuni exploratorii în Afganistan și în Africa (Ruanda, Tanzania, Uganda, Burundi și Botswana). A lucrat ca expert al Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială şi este membru al Societăţii Naţionale de Geografie din Statele Unite.

Este membru al Academiei de Ştiinţe medicale din România, membru al Academiei de Arte şi Ştiinte din SUA şi al Academiei Daco-Romane, iar în anul 2004 a fondat Centrul de Studii pentru Ştiinţe de Graniţă.

A publicat ca autor sau coautor peste 200 de lucrări științifice şi este autorul a mai mult de 30 de tratate de specialitate și de cărți de informare științifică.