Categoria de pensionari care primește mai mulți bani la pensie începând cu 1 martie 2023. Anunțul Guvernului

În mod ilegal, autoritățile de la noi din țară au reținut o parte din banii pensionarilor români.

Prin impozitarea clasificată la mijlocul lunii decembrie ca fiind neconstituțională de către Curtea Constituțională, statul român a rămas dator în fața unui mare număr de pensionari.

Românii care încasează pensii mai mari de 4.000 de lei, exceptând militarii și cei care au pensii speciale, au fost privați de un procent mare de venituri în perioada 1 ianuarie – 27 decembrie 2022, deoarece le-a fost reținută contribuția la sănătate, respectiv CASS. Ulterior, măsura s-a clasificat ca fiind ilegală pentru că s-a introdus în legislația din prezent printr-o ordonanță de urgență și nu printr-o lege oficială, așa cum ar fi normal și corect.

Pensionarii cărora li s-au luat banii urmează să fie despăgubiți.

După ce s-a discutat intens pe această temă, Guvernul României a adoptat planul prin care se vor înapoia banii reținuți neconstituțional pensionarilor cu peste 4.000 de lei lunar. Măsura va fi aplicată de la 1 martie 2023 și finalizată în câteva săptămâni.

Pensionarii în cauză trebuie să știe că nu vor primii banii într-o singură tranșă, ci lunar, odată cu pensia, în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024.

„Sumele reținute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de la data de 01.01.2022 până la data de 27.12.2022 inclusiv, se restituie în tranșe lunare în perioada 01.03.2023 – 28.02.2024, după recalcularea venitului impozabil lunar corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea, în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și reținerea diferențelor de impozit pe venit datorate.”, se menționează în actul normativ adoptat de Guvern.

Așadar, în acest caz, banii vor fi înapoiați atât celor care au sancționat statul român în instanță pentru greșeală, cât și celor care nu au făcut nimic pentru a forța acest proces.