Începe Postul Paştelui: Ce nu au voie credincioșii să facă și de ce sunt interzise nunțile. Când sunt dezlegări la pește

Postul Paștelui a început, fiind cel mai lung și mai restrictiv post din calendarul ortodox, care durează 47 de zile. În această perioadă, credincioșii care doresc să primească Botezul Creștin de Paște trebuie să respecte o serie de interdicții și dezlegări specifice.
Iată principalele interdicții din Postul Paștelui:

Produsele de origine animală: carne, brânză, ouă, lapte și pește sunt interzise;
Fumatul și alcoolul sunt interzise;
Trebuie să ne abținem de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele.
Pentru a respecta tradiția religioasă în această perioadă, este important să avem în vedere și dezlegările prevăzute de Biserică:

Dezlegarea la pește: există doar două dezlegări la pește, de Bunavestire și de Florii;
Dezlegarea la vin și untdelemn: se poate face în mai multe zile, inclusiv în ziua Sfinților 40 de Mucenici, Joia Canonului cel mare și în ziua Sfântului Gheorghe.

De asemenea, în Postul Paștelui, este importantă și o sfințire a casei. Slujba oficiată de preot se numește Sfeștenie și se poate face în toate posturile de peste an, precum și în zilele de post de peste săptămână, miercurea și vinerea. Scopul acestei slujbe este de a alunga duhurile viclene, de a ierta micile păcate și de a aduce sănătate trupească și sufletească.

În Postul Mare sunt strict interzise și nunțile. Biserica nu permite săvârșirea cununiilor religioase în zilele de post, tocmai pentru ca bucuria nunții să nu fie umbrită de restricțiile postului. De asemenea, imediat după slujba Tainei Nunții, se organizează petreceri cu multă mâncare și băutură, ceea ce este în contradicție cu perioada postului.

Respectarea acestor interdicții și dezlegări este importantă pentru credincioșii care doresc să primească Botezul Creștin de Paște și să se pregătească pentru sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos.