Calendar Ortodox 26 februarie 2023: Ce sărbătoare este duminică? Rugăciune de mare ajutor la vreme de necaz și de întristare

Calendar ortodox 26 februarie 2023. Sfântul Ierarh Porfirie, Episcopul Gazei este sărbătorit duminică, 26 februarie 2023 în calendarul creștin.

Calendar ortodox 26 februarie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Ierarh Porfirie, Episcopul Gazei, un mare ajutător al oamenilor sărmani și un apărător al dreptei credințe.

Tot la această dată creștinii ortocși sărbătoresc Lăsata secului de brânză pentru Postul Paștelui 2023, care începe luni, 27 februarie.

Rugăciune de mare ajutor la vreme de necaz și de întristare care se rostește duminică, 26 februarie 2023.

Calendar ortodox 26 februarie 2023. Sărbătoarea zilei de azi

Calendar ortodox 26 februarie 2023. Sfântul Ierarh Porfirie, Episcopul Gazei, este sărbătorit în calendarul ortodox în fiecare an, la data de 26 februarie.

Sfântul Porfirie (†420) era din Tesalonic şi a fost crescut de părinţii săi în dreapta credinţă şi în viaţa cea după Evanghelie.

Acesta a rămas în amintirea creștinilor ca un părinte drag credincioșilor și un păstor model. A trecut la Domnul la vârsta de 72 de ani, după 25 de ani de păstorire.

Sfântul Ierarh Porfirie, Episcopul Gazei

Pe când avea 25 de ani. Sfântul Ierarh Porfirie şi-a lăsat patria şi s-a dus în Egipt, făcându-se monah în Pustiul Schetic, unde timp de cinci ani a trăit în aspre nevoinţe, în post aspru şi rugăciune multă.

A mers apoi la Ierusalim să se închine la Locurile Sfinte şi aici l-a întâlnit pe călugărul Marcu, ce i-a devenit ucenic.
Căzând bolnav, Sfântul Porfirie l-a trimis pe ucenicul său la Tesalonic, pentru ca acesta să-i împartă averea săracilor. Asemenea Sfântului Apostol Pavel, cunoştea meseria de a face corturi, învăţându-i totodată pe iudei şi pe păgâni cuvintele Evangheliei. Ioan al II-lea (386-417), Episcopul Ierusalimului, auzind despre viaţa Sfântului Porfirie, l-a chemat la sine şi l-a hirotonit preot, încredinţându-i paza Crucii Domnului.

Pe vremea împăratului Arcadie, murind episcopul din Gaza, Sfântul Porfirie a fost sfinţit episcop acolo, la cererea clerului şi a credincioşilor. Cu ajutorul Sfântului Ioan Gură de Aur, Sfântul Porfirie a reuşit să-i liniştească pe păgânii din Gaza şi cu daruri de la împărăteasa Eudoxia a înălţat acolo, în locul templului păgân, o biserică frumoasă, scrie ziarullumina.ro.

Calendar ortodox 26 februarie 2023. Rugăciune
Troparul Sfântului Ierarh Porfirie

Troparul Sfântului Ierarh Porfirie, Episcopul Gazei, glasul al 4-lea:
Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Porfirie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.