Calendar Ortodox 1 Martie 2023: Ce sărbătoare este miercuri? Rugăciune puternică pentru ajutor și sănătate

Calendar ortodox 1 martie 2023. Sfânta Muceniță Evdochia este sărbătorită miercuri, 1 martie 2023 în calendarul creștin.

Calendar ortodox 1 martie 2023, data la care Biserica Ortodoxă o sărbătorește pe Sfânta Muceniță Evdochia, făcătoarea de minuni.

Sfânta Evdochia a trăit în perioada împăratului Traian (98-117) și nu are legătura cu Baba Dochia din legenda populară.

Rugăciunea puternică pentru ajutor și sănătate care se rostește miercuri, 1 martie 2023.

Calendar ortodox 1 martie 2023. Sfânta Muceniță Evdochia, mare făcătoare de minuni, este sărbătorită în calendarul ortodox în fiecare an, la data de 1 martie 2023. Sfânta Evdochia era originară din cetatea Heliopolis, din provincia Liban (Frigia), și a trait în vremea împaratului Traian.

Deși există unele păreri care vorbesc despre o legătură între Baba Dochia și Sfânta Cuvioasă Muceniță Evdochia, trebuie să știm că ele sunt diferite și nu poate fi vorba despre vreun fel de asociere între cele două personaje.

În primul rând, Baba Dochia nu este decât un personaj mitologic din legende și povestiri, pe când Cuvioasa Muceniță Evdochia este o sfântă, un personaj real, a cărei existență nu are de-a face cu lumea legendară, căci numele ei este înscris în actele martirice, potrivit doxologia.ro.
Sf. Mc Evdochia și-a petrecut o bună parte a vieții în desfrânare, agonisind o avere însemnată. Schimbarea sa lăuntrică s-a petrecut în chip minunat, datorită monahului Gherman. În urma convorbirilor duhovnicești cu acesta, Evdochia a luat hotărârea de a primi Botezul.

După ce a fost botezată de către Teodot, episcopul cetății, ea și-a împărțit toată averea săracilor, apoi s-a călugărit. În manastire s-a daruit celei mai aspre viețuiri, în desăvârșită ascultare, în posturi, privegheri, și rugăciuni. Nu după mult timp, obștea mânăstirii a cerut-o stareță. Cuvioasa a dobândit moarte mucenicească, în timpul persecuției din vremea lui Vincențiu, conducătorul cetății Heliopolis, scrie crestinortodox.ro.

Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioasă Muceniţă Evdochia

Troparul Sfintei Cuvioase Muceniţe Evdochia, glasul al 4-lea:

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Evdochia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 8-lea

Irmosul:

Să cântăm Domnului, Celui Ce a povăţuit pe poporul Său prin Marea Roşie, că Însuşi cu slavă S-a preaslăvit.

Stih: Sfântă Cuvioasă Muceniţă Evdochia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.