Întors în țară după 16 ani petrecuți în străinătate, un ieșean a avut parte de surpriza vieții lui. Ce a găsit bărbatul pe terenul său. Rămâi fără cuvinte când vezi ce s-a întâmplat în lipsa lui

Un bărbat din Iași, plecat de mulți ani în străinătate, s-a trezit cu 86 de morminte pe terenul său când s-a întors acasă, în România.

Situație nemaipomenită în comuna ieșeană Ruginoasa. Doi soți, abia întorși acasă de la muncă din Italia, au găsit pe proprietatea lor peste 80 de cavouri.

Nu le-a venit să creadă că e adevărat și au mers direct la preot ca să-i ceară socoteală. Acesta din urmă, doar a ridicat din umeri, susținând că terenul a fost vândut de proprietar în urmă cu caţiva ani. Ciudat este însă că documentul în baza căruia s-a făcut vânzarea nu mai există.

„Este bucata mea moştenită de la părinţii mei. Au făcut aici peste 80 de cavouri pe pământul meu, nu pe pământul bisericii. Nu am fost de acord, nu am vândut şi nimeni nu m-a întrebat nimic”, a declarat Neculai Zegan, proprietarul terenului de 1100 metri pătraţi de lângă cimitirul din Ruginoasa.

„Nu-mi vine să cred, nu am cuvinte. Mai departe o să mergem în instanţă, dar trebuie să ne judecăm cu fiecare proprietar de mormânt în parte”, a spus Nicoleta Zugun, soţia proprietarului.

Preotul, pus în postura unui om depășit de situație, le-ar fi spus celor doi soți că trebuie să fie alături de comunitate și că ar putea dona terenul. Totodată, aceștia au prezentat toate actele de proprietate asupra terenului lăsat moştenire de tatăl bărbatului și i-au propus preotului un preţ de vânzare-cumpărare de 15.000 de euro. Dar parohul nici nu vrea să ia în calcul această ipoteză.

„Am fost să vorbesc cu preotul şi mi-a zis că nu am conştiinţă. Cu alte cuvinte, să donez pământul. Eu nu mai donez nimic bisericii. Au donat bunicii mei două hectare de teren. Le-am propus să cumpere terenul cu 15.000 de euro, dar nici nu au vrut să audă”.

Şi familiile celor îngropați pe acest teren s-au crucit la aflarea poveştii. Nu le-a venit să creadă ce le aud urechile.

„Eu am 90 de ani, soţia mea a murit acum doi ani. Ce să fac cu ea? Unde să o duc? La el în ogradă? Nu e normal să se trezească după atăţia ani şi să ceară aşa ceva”, a spus supărat, Ion Moisuc, care o are pe soţie înmormântată pe terenul cu pricina.

De cealaltă parte, preotul susţine că totul s-a făcut cu ştirea proprietarilor. În 2003, spune acesta, s-ar fi încheiat un acord de mână prin care unicul moştenitor al terenului era de acord să renunţe la pământ pentru 400 de lei.

Acordul dintre cele două părţi nu a fost însă niciodată legalizat de către un notar, iar între timp a dispărut.

„În anul 2003 a venit să ne vândă o parcelă de teren pentru cimitir. I-am oferit cât a cerut, 4 milioane în banii de atunci, 400 de lei acum. Am făcut un proces verbal, pentru că el nu era moştenitor direct atunci. Nu am mai fost la notar, s-a făcut doar un act de mână pentru că atunci nu era dezbătută moştenirea. Din 2003 nu a mai dat niciun semn. Din păcate actul nu mai există, nu se ştie ce s-a întâmplat cu el”, a declarat preotul Andrei Pavel.

Proprietarul terenului este acum decis să dea în judecată biserica pentru cele întâmplate. În acest caz şi reprezentanţii Mitropoliei au deschis o anchetă pentru a afla de ce preotul nu a legalizat documentul încheiat între cele două părţi.

Sursa