Nu aveau banii necesari sa își cumpere materiale pentru ridicarea unei case si au improvizat. Priviti ce a iesit
Sa îți construiești o casa in zilele noastre sau sa îți cumperi una este destul de costisitor, iar dacă ești la început de drum in viața de adult sau cea de familist acest lucru este chiar dificil.
Conceptul de “Earthbag House” nu este cel mai nou de pe piaţă, dar nu sunt mulţi cei care se încumetă să îşi contruiască o casă (fie şi numai cu destinaţie sezonieră, de cabană) din astfel de materie primă – saci umpluţi cu pământ şi lemn.
Așa au pățit și tineri din clipul prezentat care neavând resursele necesare sa își cumpere materiale pentru ridicarea unei case au improvizat cu ce au avut și și-au ridicat o căsuța care poate fi locuita.
Acestia au umplut saci cu pământ pe care apoi iau asezat singuri, ridicând astfel pereții și structura casei pe care și-o doreau. Metoda este una simpla și nu foarte greu de realizat, acum sa speram ca aceasta structura va fi și rezistenta.
Rezultatul poate fi uimitor, casa poate fi amenajată după voia inimii, folosită cu încredere oricând şi, foarte important, să ridici o astfel de construcţie durează cam două – trei luni. Cu cât mai multe mâini la dispoziţie şi cu cât mai mult entuziasm, cu atât mai bine! În materialul video de mai jos, un timelapse realizat în Fairbanks (SUA), puteţi vedea cum doi oameni ridică o asemenea casă în două luni. Materialul nu are un rol didactic, cât mai degrabă unul inspiraţional: se poate şi aşa!
Este de apreciat ca aceștia au reușit sa își facă aceasta casa pe fortele proprii și fără a cheltui o suma mare de bani.
Construirea cu ajutorul sacilor de pamant (uneori numiti saci de nisip, sau earthbag) este atat veche cat si noua. Sacii cu nisip (earthbag) au fost mult timp folositi, in special de catre militari, pentru crearea de bariere puternice, pentru protectie sau pentru controlul inundatiilor. Aceleasi motive care fac sa fie buni pentru aplicatiile enumerate mai devreme, ii fac buni si pentru construirea de locuinte. Avand in vedere ca zidurile realizate cu saci de pamant (earthbag) sunt atat de masive, ele rezista la toate tipurile de vreme rea (rezistand chiar si la gloante) si deasemenea rezista si la calamitati naturale cum ar fi cutremure si inundatii. Cladirile realizate din saci de pamant (earthbag) pot fi ridicate simplu si rapid folosind materialele disponibile si cu putini bani.
Se pot refolosi multe feluri de saci, începând de la sacii de cafea, din fibre naturale, până la sacii din țesătură de polipropilenă. Cei din urmă sunt disponibili și noi, la un preț destul de mic, la centrele de materiale pentru controlul inundațiilor. Nader Khalili, care a fost un deschizător de drumuri pentru această tehnică la Institutul Californian de Artă și Arhitectură din Pământ (Cal-Earth), cumpără role de tuburi de polietilenă înainte de a fi tăiată și transformată în saci. Folosind tuburi de până la 9 metri lungime, el construiește domuri și arcade din saci de pământ, care s-au dovedit a fi rezistente la ploaie, inundații și cutremure. Pentru că sacii pot fi umpluți cu orice, începând de la nisip și prundiș până la sol greu, argilos, aceasta este o tehnică remarcabil de versatilă și necostisitoare. Indiferent dacă folosești saci scurți sau lungi, umple-i la fața locului cu pământ puțin umezit, apoi închide gura sacului cu cuie, sau mai simplu, așează-i cap la cap așa încât să nu se poată deschide.
După finalizarea fiecărui rând, bătătorește-l cu picioarele, apoi bate-l cu un mai – un proces mult mai ușor decât compactarea pământului din anvelope cu barosul. Pentru rezistență suplimentară la cutremure, așează fire continue de sârmă ghimpată pe post de „mortar“ între fiecare dintre rândurile de saci. Astfel, nu numai că se previne alunecarea sacilor, ci se asigură și o armare care conferă întregii fundații rezistență la întindere, ajutând elementele construcției să rămână unite, ca un element unic.
Dezavantajele acestui sistem sunt in cea mai mare parte legate de durabilitate. Sacii din fbre naturale (deși nu sunt toxici și sunt în întregime confecționați din materiale regenerabile) se descompun dacă sunt expuși la umezeală. Sacii din polipropilenă,deși sunt imuni la putrezire, se dezintegrează rapid la lumină ultravioletă. Din fericire, este un plastic relativ „curat“,care se descompune în componente benigne. Protejarea sacilor cu un „ecran solar“ de noroi imediat după construire și apoi acoperirea lor cu tencuială de pământ sau de var ar trebui să împiedice degradarea datorată expunerii la soare.
Un alt motiv de îngrijorare este posibilitatea ca umiditatea să migreze prin țesătura sacului și să cauzeze expandarea și deplasarea solului argilos dinăuntru, sau să se întindă în sus.
sursa: