Oboseala Permanentă, Înrăutățirea Vederii Și Creșterea Greutății – Toate Acestea Indică Insuficiența Unei Singure Vitamine
Organismul nostru reprezintă un sistem bine pus la punct, în care echilibrul tuturor elementelor are o importanță fundamentală. Fiecare element este de neînlocuit, iar dacă ceva nu e în regulă la unul dintre ele, problemele se manifestă în întreg sistemul. De obicei totul începe cu mici dereglări, care în timp duc la consecințe tot mai serioase. Adesea punctul de pornire este în insuficiența unei vitamine.
Una din cele mai importante vitamine din organismul nostru este B12, căci anume ea răspunde de un metabolism normal și de optimizarea funcționării celulelor.
O altă funcție importantă a sa e participarea în producerea de colină, care răspunde de rezistența împotriva viciilor noastre și revine degenerescența grasă a ficatului. De asemenea acest compus participă în sinteza de aminoacizi, fapt ce într-un final influențează capacitatea intelectuală și dispoziția omului.
Când organismul are insuficiență de vitamina B12, el ne transmite semnale de tipul unor simptome. E important să reacționăm la timp la aceste semnale și să rezolvăm acest deficit pentru a preveni problemele ulterioare. Redacția noastră vă prezintă astăzi simptomele acestui deficit și modul în care îl puteți trata.
Deficitul de vitamina B12
8 simptome principale
1. Oboseală
Oboseala permanentă este primul semn de insuficiență a vitaminei B12. Asta se referă și la dispoziția proastă și starea de slăbiciune. Aceste simptome seamănă cu cele ale depresiei, de aceea oamenii apelează de multe ori la psiholog. În general oboseala poate fi determinată de mulți factori, de aceea ca să nu vă îngrijorați în zadar faceți mai întâi analizele necesare.
2. Slăbiciuni musculare
Deficitul de vitamina B12 provoacă nu doar o oboseală generală, ci și slăbiciuni musculare și chiar lene.
3. Furnicături sau anemie
Vitamina B12 răspunde de producerea eritrocitelor, care asigură celulele cu oxigen. Din cauza nivelului scăzut de oxigen pot apărea furnicături și anemie la nivelul membrelor.
4. Probleme de memorie
Ați observat că uitați des cheile sau telefon sau vă e greu să vă amintiți numele colegului de serviciu? Acesta poate fi un indiciu al insuficienței de vitamina B12.
5. Piele palidă
Din cauza deficitului acestei vitamine eritrocitele se pot distruge, eliberându-se astfel bilirubina, pigmentul produs de vezica biliară. Prin urmare pielea poate căpăta o nuanță palidă. O explicație ar putea fi că vă transformați în vampir, dar cel mai probabil e vorba de deficit de vitamina B12.
6. Pierderea gustului
Acest simptom se manifestă la circa 1/2 dintre oameni ce se ciocnesc cu deficitul de B12. Se reduc receptorii gustativi de pe limbă, mai ales de pe lateral. Omul afectat poate pierde din greutate din simplul motiv că mâncarea nu mai are gust.
7. Înrăutățirea vederii
În unele cazuri rare deficitul de vitamina B12 poate influența nervul vizual și vasele retinei, poate provoca efect de vedere dublă, încețoșată sau chiar orbire temporară.
8. Tulburări emoționale
Vitamina B12 stimulează secreția serotoninei, iar insuficiența acestui compus poate duce la tulburări emoționale. Astfel pot apărea schimbări bruște de dispoziție, iritabilitate crescută sau hipersensibilitate emoțională.
Sfatul redacției
Fiecare din aceste simptome indică deficit de vitamina B12, de aceea ele nu trebuie ignorate în nici un caz. Dacă ați observat schimbări în starea dvs. obișnuită, faceți o analiză de nivel al vitaminei B12 în sânge. Dar ce e de făcut dacă totuși se confirmă deficitul de B12?
Totul depinde de nivelul acestui deficit. Înainte de a administra preparate farmaceutice, consultați neapărat medicul. Vitamina B12 se administrează doar în combinație cu acid folic.
Pentru a evita insuficiența de vitamina B12, ar trebui să revizuiți regimul alimentar. Includeți în meniu următoarele produse: carne și ficat de vită, carne de pui, ouă de găină, cereale. De cele mai multe ori deficitul de vitamine e determinat de alimentație dezechilibrată, dar și de consumul excesiv de cafea. Vegetarienii și vârstnicii fac și ei parte din grupul de risc.
Fiind mereu ocupați, noi de multe ori nu observăm aceste simptome, căci ele ni se par nesemnificative, fie le considerăm ca fiind provocate de stres. Dar în nici un caz nu ignorați aceste simptome, pentru a nu fi nevoiți mai târziu să luptați cu niște consecințe mult mai grave.
Aveți grijă de dvs. și de cei dragi!
Sursa: kilocalorii.ro